Athena Review Image Archive  


Section of Antonine Wall foundation with drainage culvert


Exposed sections of the Antonine Wall at Hillfoot Cemetery, 1 mile from Bearsden in southwestern Scotland near Glasgow, shows careful construction methods used by Roman legionaries who built and maintained the Wall between 142 and 165 AD.  The Antonine Wall at this location was originally 4.3 meters wide, later widened to 5 meters. Each of the exposed basal sections has outside rows of large dressed curbstones and a drainage system. This culvert crosses a well- preserved basal section of the Wall at Hillfoot, showing the large boulders and cobbles used in the foundation. The Antonine Wall itself was made of turf (unlike Hadrian's Wall, which was built entirely of cut stone).

[Fig.1: Drainage culvert in Antonine Wall at Hillfoot (Photo: Athena Review).]


Athena Review Image Archive™  |  Guide to Archaeology on the Internet  | Paleoanthropology in the News   | Free Issue

Main index of Athena Review   |   Subject Index   |   Travel Pages   |  Galleries and Museums  |  Ad rates |  Current issue index


Copyright  ©  1996-2001  Athena Publications, Inc.  (All Rights Reserved).